duminică, 27 august 2023

Viziunea lui Ezechiel a Noului Ierusalim

 Ezechiel 40

Vers.1 HEBA În anul al 25-lea al robiei noastre, în luna ROSH HASHANAH, ÎN ZIUA A 10-A A LUNII, TOCMAI ÎN ZIUA ACEEA, ZIUA ISPĂŞIRII, la 14 ani după dărâmarea cetății, a venit Mâna Domnului peste mine și m-a luat în Duhul de acolo unde eram. 


   Ezechiel și compatrioții lui fuseseră luați robi acum 25 de ani de către Babilonienii cei războinici, datorită aronganței, prefăcătoriei și rebeliunilor necurmate ale evreilor împotriva lui Nebucadnețar. Timp de 11 ani Duhul Sfânt a mijlocit cu suspine negrăite atât la inimile babilonienilor războinici, prin profetul Daniel și cei trei prieteni ai lui, care erau Miniștri la Curtea lui Nebucadnețar, și care au pledat pe lângă Nebucadnețar să nu se lase înfuriat de impertinența prostească a conducătorilor evreilor din Ierusalim, cât și la inimile evreilor aroganți din Ierusalim prin profetul Ieremia, ca să renunțe la aroganța lor stupidă și autodistructivă, să-și vină în fire cât nu e prea târziu. 

   Pe de altă parte Satana și demonii, cu ispite amețitoare i-au înnebunit pe conducătorii evrei ca să-l persecute și să-l arunce pe Ieremia într-o groapă cu noroi, fără apă sau mâncare, ca să nu mai poată vorbi poporului din Ierusalim. Când Rebeliunea lui Israel a atras împotriva Babilonului și Complexul Militar Industrial al Egiptului, Nebucadnețar și consilierii lui Babilonieni, care cu mari eforturi au fost convinși de Dumnezeu să nu riposteze, au cedat impulsurilor bestiale din firea lor razboinică. În sfârșit, Satana și demonii și-au putut dezlănțui toată furia lor adunată împotriva poporului lui Dumnezeu, le-au nimicit toată floarea națiunii, Cetatea și Templul lor de care erau atât de mândri și disprețuitori față de națiunile din jur. 

   ROSH HASHANAH, în română "prima a anului" sau "luna Anului Nou", este începutul anului civil la evrei, luna a I-a în calendarul civil, luna a VII-a în calendarul religios, luna Tishri. Termenul ROSH HASHANAH în înțelesul "An Nou" nu apare în Tora, și în VT apare o singură dată în Ezec.40.1. În Ex.12.2 luna Nisan, luna I-a în calendarul religios, este numită ROSH CHODESHIM, în română "prima a lunilor". În Deut.11.12 este folosit termenul RESHIT HASHANAH, în română "începutul anului". 

   Profetul Ezechiel este unul dintre puținii evrei care au observat în locuința lui ca persoană Ziua a 10-a a lunii a VII-a, Ziua Ispașirii, în timpul VT. Evreii nu au celebrat la Sanctuar ca națiune NICIODATĂ ZIUA ISPAȘIRII în timpul VT ! Duhul Sfânt a ales tocmai Ziua Ispășirii, SHABAT SHABATON Lev.16.31, în română "Sabatul Sabatelor", pentru a-i vorbi lui Ezechiel despre Parabola Sanctuarului DA161, locuirea lui Dumnezeu în fiecare ființă creată de la serafimul luminos și sfânt până la om.

Vers.2 HEBA În viziunile lui Dumnezeu din mintea mea mi se părea că eram în țara lui Israel. Vedeam cum aterizam pe un munte foarte înalt, și pe munte era ca o cetate zidită, spre sud. 


   Era clar pentru profetul Ezechiel că Duhul Sfânt nu-l transportase fizic pe Muntele Templului, la Nord de Cetatea Ierusalimului. Dumnezeu îi prezintă lui Ezechiel Viziuni comparabile cu ce-și aminteau el și compatrioții lui din robie despre Templul din Ierusalim, dinainte de a fi luați în robie de Babilonieni, acum 25 de ani. Cetatea Ierusalim era zidită pe Muntele Sion, la Sud de Templul zidit de Solomon pe muntele Moria, dar fuseseră distruse acum 14 ani de Babilonieni. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu