1919 KELLOGG, Autointoxication, or Intestinal Toxemia
BACTERIILE, Cum lucrează și se înmulțesc
BACTERIILE de obicei se multiplică prin diviziune transversală simplă, o formă de reproducere asexuată. Dar a fost observată și acuplarea la unele specii de BACTERII. O formă ciudată de reproducere observată la unele BACTERII este autogamia, în care acuplarea se produce între două părți ale aceleiași celule.
Rapiditatea cu care BACTERIILE se înmulțesc este aproape dincolo de înțelegere. Un singur BACIL poate ajunge la patru milioane în jumătate de zi. Pasteur a observat o celulă înmulțindu-se până la 10 milioane BACTERII în 24 ore.
Înmulțirea BACTERIILOR este limitată în principal de resursele disponibile de hrană și de efectele distructive ale excrețiilor proprii. LĂSATE SINGURE, chiar cu rezerve suficiente de hrană și cu condiții favorabile, BACTERIILE MOR UCISE DE PROPRIILE EXCREȚII !
BACTERIILE consumă hrană, la fel ca plantele superioare și ca animalele. Unele necesită cantități uriașe de hrană. Energia derivată din hrană se manifestă sub formă de căldură, pe care plantele, care au CLOROFILĂ, o obțin de la lumina soarelui. Energia eliberată de microorganisme se manifestă prin încălzirea masei în fermentație.
Încălzirea nutrețului în siloz și a compostului în grămadă sunt exemple de energie eliberată de activitatea BACTERIILOR. Un alt exemplu sunt BACTERIILE care fixează azotul în sol. Fixarea azotului se face cu cheltuirea unei cantități uriașe de carbohidrați, cca 90 kg carbohidrați necesare pentru fixarea a jumătate kg azot în sol.
BACTERIILE, la fel ca toate organismele vii, necesită oxigen (N.tr. Astăzi se cunosc organisme vii oceanice abisale care au metabolismul bazat pe sulf, în loc de oxigen). Unele BACTERII, de exemplu cele care produc acid lactic, ca în acrirea laptelui, obțin oxigenul direct din aer (aerobe), în timp ce cele anaerobe se înmulțesc în absența aerului, și chiar pot fi distruse în contact cu oxigenul atmosferic. Aceste BACTERII necesită oxigen, dar sunt astfel construite încât pot obține oxigenul necesar prin descompunerea unor compuși care conțin oxigen. Anumite BACTERII pot trăi și se pot înmulți atât în prezența oxigenului liber cât și în absența lui.
Activitatea extraordinară a MICROBILOR în descompunerea și distrugerea substanțelor organice se realizează prin intermediul enzimelor sau a fermenților digestivi, pe care ei le pot produce frecvent în cantități mari. Nu numai BACTERIILE, dar și drojdiile și alte celule vii se comportă ca fermenți când sunt private de oxigen.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu