(traducere articol Walter Brown „What Triggered the Flood ?” https://www.creationscience.com/onlinebook/FAQ22.html )
La sfârșitul săptămânii Creațiunii, tot ceea ce a creat Dumnezeu „erau foarte bune” (Gen.1.31), deci Potopul nu era inevitabil atunci. (Este evident că Dumnezeu nu a creat Pământul ca o „bombă cu ceas” - ceva rău) Nici universul nu a fost creat cu comete ucigașe, meteoriți și asteroizi, care se îndreaptă spre Pământ. Prezența lor la sfârșitul săptămânii Creațiunii nu ar fi fost „foarte bună”.
După cum am prezentat în capitolele precedente ale cărții mele („In the Beginning” - Walter Brown), cele mai multe dezastre naturale de astăzi sunt consecințe ale Potopului : erupțiile vulcanice, cutremurele, tsunami, trăsnetele, furtunile (tornade, uragane etc), inundațiile, secetele, alunecările de teren, exploziile cometelor, asteroizilor și meteoriților. (la pag.301-307 explică cum cometele, asteroizii și meteoriții sunt consecințe ale Potopului.) Chiar și descompunerea radioactivă, alt rezultat al Potopului, a cauzat mutații genetice și degradarea mai rapidă a celulelor din organismele vii. (la pag.379-433 explică originea radioactivității terestre.)
Mărimea răutății omului (Gen.6.5-6) l-a determinat pe Dumnezeu să distrugă Pământul prin Potop. Poate nu vom ști niciodată cu certitudine ce fenomene fizice au inițiat Potopul, dar Biblia ne dă indicii interesante și îngustează posibilitățile. (Walter Brown crede că „Dumnezeu a provocat Potopul, așa cum scrie în Biblie”, la fel ca și creștinismul popular de astăzi, care nu a auzit despre Caracterul non-violent al lui Dumnezeu, descoperit de Isus din Nazaret, în Marea Controversă dintre Hristos și Satana, în lumina crescândă a Soliei Îngerului al Treilea din Apoc.14, n.trad.)
Teoria Hidroplăcilor, rezumată la pag.111-151, arată cum un Potop pe tot Pământul corespunde în toate detaliile Potopului din Geneza, explică ușor 25 caracteristici altfel misterioase ale Pământului și ale sistemului solar. Această teorie postulează că un strat de apă era sub crusta terestră înainte de Potop. Biblia spune că Pământul nou creat avea multă apă în subteran. (vezi pag.501)
Figura 5: Apare Uscatul. Gen.1 ne spune că la sfârșitul Primei Zile a Creației, Ziua 1-a, apa acoperea întregul Pământ. În Ziua a 2-a Dumnezeu a creat „raqia” (întindere, în limba română, n.trad.) care a despărțit distinct (ebraică „badal”) apa liberă deasupra (ebraică „mayim”) de apa arestată dedesubt. În Ziua a 3-a, uscatul a ieșit deasupra apei de suprafață, ca pregătire pentru crearea plantelor, animalelor și a oamenilor. (Grosimea apei este exagerată pentru a ilustra evenimentele Zilelor a 2-a și a 3-a. Dimensiunile sunt estimative)
Ordinea este importantă. Dacă Soarele și Luna, create în Ziua a 4-a, ar fi existat înaintea formării temeliilor, gravitația puternică a Soarelui și Lunii ar fi deformat și posibil distrus scoarța terestră instabilă. Temeliile - fundațiile Pământului - mențin stabilitatea scoarței terestre.
Înțelegerea că o mare cantitate de apă era înainte de Potop sub scoarța terestră, așa cum Biblia declară în diferite locuri, este esențială înțelegerii Potopului. (vezi pag. 501.) Eșecului nostru de a înțelege evenimentele majore ale Potopului a condus la credința greșită că evoluția s-a petrecut în miliarde de ani.
Pentru a acoperi cantitatea actuală de apă la suprafața Pământului, apa din cămările subterane trebuia să fie circa 1,6 km adâncime. Mai mult, o cantitate necunoscută de apă adițională trebuia să fie în cămările subterane pentru a justifica gheața din comete, asteroizi, obiecte trans-Neptuniene (obiecte TNO), și de pe sateliții din sistemul solar. (Pentru detalii, vezi pag. 594.)
Mișcare Granit. Mai întâi, vizualizează o trăsătură importantă a Pământului nou creat. Imaginează-ți întreaga suprafață terestră acoperită de un sandwich cu un strat orizontal de granit (50-100 km grosime, care va deveni scoarța terestră), care avea deasupra și dedesubt câte un strat de apă. Fiecare din cele două straturi de apă avea circa 1,6 km grosime. Apa liberă de deasupra stratului de granit avea să devină apa de suprafață a Pământului; apa arestată de dedesubt este apa subterană care a inundat Pământul în timpul Potopului. Dacă stratul de granit era perfect uniform în grosime și densitate, totul era în echilibru.
Temeliile. Fără îndoială, existau variații în grosimea granitului, și a densității, astfel încât părțile mai grele ale crustei terestre s-au curbat în jos, ca o grindă supraîncărcată, determinând apa de suprafață să curgă în depresiunile formate deasupra crustei. Această greutate suplimentara a adâncit fiecare depresiune, astfel că mai multă apă s-a scurs în depresiunile în creștere, adâncindu-le și mai mult. Până când scoarța a atins fundul adâncului în mai multe locuri. Vom denumi aceste zone de contact temelii. (vezi fig.5 de mai sus.)
Granitul care se curba în jos era de asemenea extrudat din partea de jos a scoarței terestre prin apa subterană, formând protruziuni - alte temelii - care presau pe fundul adâncului. Aceasta din cauză că presiunea la baza scoarței terestre din granit, din porțiunile mai groase și mai dense de acolo, depășea presiunea apei subterane care împingea în sus. În locurile unde diferența de presiune depășea rezistența la forfecare a granitului, granitul „curgea” în jos, deformând-se ca plastilina. Teste de compresiune pe cilindri de granit la forțe foarte mari axiale, arată că cilindrii de granit se deformează ca plastilina. (vezi „Solide Puternic Comprimate”, la pag. 608.)
Protruziunile crescute în jos, pe care le vom denumi temelii, creșteau ca și curgerea în jos dintr-o lampă cu lavă, doar că granitul, un solid, nu un lichid, are rezistență internă datorită legăturilor atomice. Cu cât erau mai adânci curburile, cu atât devenea mai mare diferența de presiune, astfel că granitul „curgea” și mai jos până când toate temeliile presau pe fundul adâncului. Temeliile care suportau o greutate excesivă se îngroșau și penetrau puțin fundul adâncului, formând ceea ce vom numi „alveole”.
Dacă cineva comprimă un balon cu apă în câteva locuri, se va umfla în alte locuri. Similar, pe măsură ce granitul se curba în jos, volumul constant de apă subterană forța porțiunile mai subțiri și mai puțin dense ale scoarței să se curbeze în sus, formând munții dinainte de Potop menționați în Gen.7.19.
Ziua a 2-a. În Ziua a 2-a a săptămânii Creațiunii, acest aranjament „sandwich” acoperea Pământul ca trei foi exterioare ale unei cepe. Apa acoperea tot Pământul. În orele următoare, porțiunile mai groase și mai dense ale scoarței terestre s-au scufundat, iar porțiunile mai subțiri și mai ușoare ale scoarței au ieșit deasupra suprafeței apei și au devenit uscatul. Gen.1.9-10 descrie aceasta când, în Ziua a 3-a, apele acopereau tot Pământul. Atunci, „Dumnezeu a zis: Să se strângă la un loc apele care sunt dedesubtul cerului, și să se arate uscatul ! Și așa a fost. Dumnezeu a numit uscatul pământ, iar grămada de ape a numit-o mări.” (pag.518-526 explică mai departe această interpretare a Zilei a 2-a.)
Gen.1.9 spune că Dumnezeu a adunat apele de dedesubtul cerului într-un singur loc (adică un singur ocean mare). De ce atunci, în versetul următor, Dumnezeu numește apele adunate „mări” - plural ? Răspuns: Mai multe mări erau compartimentate sub scoarța terestră - separate de temelii. Dicționarul Biblic explică:
„Mări” acoperă mai mult decât apele de deasupra suprafeței Pământului; include de asemenea (presupusele) ape subterane pe care Pământul se credea că stă... și oceanul circumfluent, pe care stăteau temeliile firmamentului.
Psalm.24.2a declară explicit că Dumnezeu „a întemeiat (Pământul) pe mări.”
Interesant, în Ziua a 2-a a fost singura zi a Creației în care Biblia nu spune expres că Dumnezeu a văzut că lucrarea zilei a fost „bună”. Desigur, nimic rău nu a fost făcut în Ziua a 2-a, deoarece la sfârșitul săptămânii Creațiunii, Dumnezeu a văzut că tot ceea ce făcuse era „foarte bun.” Evident, activitatea Zilei a 2-a - crearea scoarței terestre (raqia în ebraică, întinderea în română) cu apă lichidă deasupra și dedesubtul ei, curbarea în sus a continentelor, și întemeierea scoarței terestre pe fundația ei - nu a fost completă până în Ziua a 3-a. (trad este de acord cu descrierea structurii geologice și a ordinii în care a fost creată, dar nu este de acord cu interpretarea neobișnuită a autorului a versetelor Gen.1.6-7, cum că termenul ebraic „raqia„, termenul românesc „întinderea”, s-ar referi la scoarța terestră, care separa între apele de suprafață și între apele subterane. Trad crede că termenul „raqia” se referă la Cer, așa cum spune Gen.1.8, care separa între apele de jos ale mărilor terestre și între apele de sus ale Mării de Cristal.)
Acum să vedem de ce. În Ziua a 2-a, după ce scoarța terestră a fost creată cu apă lichidă deasupra și dedesubt, scoarța trebuia să se deformeze. Porțiunile mai grele s-au încovoiat și au comprimat în partea de jos temeliile; porțiunile mai ușoare au ieșit afară din apă. În Ziua a 3-a (după întemeierea structurii temeliilor - fundațiile Pământului), Dumnezeu declară în Gen.1.10 că „lucrul acesta era bun”. Mai târziu, în Ziua a 3-a, după ce Dumnezeu a creat vegetația, El face o declarație similară. Deci Ziua a 3-a este singura zi a Creației în care Dumnezeu face două declarații „lucrul acesta era bun”.
Psalm.104.3, descriind Ziua a 2-a, declară (cu interpretarea autorului între paranteze),